Bezienswaardigheden op Gran Canaria

Als je naar Gran Canaria gaat kun je van veel meer genieten dan alleen de heerlijke stranden, het fantastische weer en de heerlijke restaurants. Mede dankzij het vulkanische karakter van het eiland zijn er een verschillende bezienswaardigheden te vinden op Gran Canaria die het de moeite waard maken om eens een dagje of dagdeel er op uit te trekken. Naast de natuurlijke bezienswaardigheden telt Gran Canaria ook een aantal musea en parken.

Op deze pagina bieden we een overzicht van een deel van de vele hotspots die Gran Canaria telt.

Activiteiten en tours reserveren

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Gran Canaria bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Gran Canaria.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Gran Canaria
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Gran Canaria via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Gran Canaria via GetYourGuide

Roque Nublo

Deze ‘wolkenrots’ van Gran Canaria ligt in het park Nublo op enkele kilometers verwijderd van het bergdorpje Tejeda. Roque Nublo, zoals de wolkenrots officieel heet, is een ongeveer zeventig meter hoge monolitische basaltrots. Het is ontstaan uit vulkanische activiteit die hier miljoenen jaren geleden plaatsvond. Sinds lange tijd is Roque Nublo één van de belangrijkste symbolen van het eiland Gran Canaria. Het karakteristieke natuurgebied rondom Roque Nublo en de naast gelegen monolithische rots ‘El Fraile’ lenen zich uitstekend voor het maken van mooie en afwisselende wandelingen.

Meer info over Roque Nublo

Roque Nublo

Palmitos Park

Jong en oud weet zich al jaren prima te vermaken in het Palmitos Park van Gran Canaria. Je kunt in dit park genieten van verschillende diersoorten die regelmatig optreden in amuserende shows. Palmitos Park heeft bijvoorbeeld vijf tuimelaar dolfijnen die dagelijks hun kunsten vertonen. Maar ook de roofvogelshow weet menig bezoeker in te pakken. Verder zijn er onder andere nog reptielen, papegaaien, apen, vissen, stokstaartjes en honderden vlinders te bewonderen. Palmitos Park is gevestigd in de oudste badplaats van Gran Canaria, Maspalomas.

Meer info over Palmitos Park

Pico de Bandama

Duizenden jaren geleden werd het eiland Gran Canaria geteisterd door vulkaanuitbarstingen. Pico de Bandama is hier het gevolg van. Je vindt deze uitgebluste vulkaan op het kruispunt tussen de gemeenten Las Palmas, Santa Brígida en Telde. De ruim tweehonderd meter diepe vulkaankrater ‘caldera Bandama’ werd voor lange tijd gebruik als landbouwgrond. Met name voor de wijnteelt. Het is namelijk algemeen bekend dat vulkanische grond extreem vruchtbaar is. Vanaf de Mirador de Bandama heb je een prachtig weids uitzicht over de regio. Je kunt de krater alleen maar met een gids bezoeken. Dat moet je op voorhand reserveren, anders kun je de krater niet in.

Pico de Bandama

Barranco de Mogán

Het gehele gebied in en rondom de gemeente Mogán is bijzonder mooi. Maar het stukje bij Barranco de Mogán is misschien wel het allermooist. Dit ravijn en de route er doorheen laat je waarschijnlijk niet onberoerd. De route loop van kustplaats Puerto de Mogán naar het ongeveer tien kilometer verderop gelegen lieflijke dorpje Mogán zelf. Met de route stroomt ook de rivier Barranco de Mogán, wat vroeger een belangrijke route was om handel langs te drijven. In het dorpje zelf heerst nog een zeer rustige sfeer, die door de toeristen nog niet ontdekt lijkt te zijn.

Meer info over Puerto de Mogán

Catedral de Santa Ana

In het centrum van Las Palmas bevindt zich de kathedraal ‘La Santa Iglesia Catedral-Basílica de Canarias’ ook wel ‘Catedral de Santa Ana’ genoemd. Deze katholieke kathedraal werd omstreeks de zestiende eeuw gebouwd. Het initiatief tot het bouwen van een kathedraal was afkomstig van de katholieke koningen, die het mandaat van de paus wilden vervullen. De interne en externe bouwstijl laat zich omschrijven als gotisch en neoclassicistisch. De typisch blauw gekleurde stenen zijn afkomstig uit de groeven van San Lorenzo. Het plein met aan weerszijden palmbomen geeft het geheel veel allure. In de Santa Ana kathedraal tref je uiteenlopende religieuze kunstwerken die afkomstig zijn van kunstenaars uit voorgaande eeuwen. Denk hierbij aan José Luján Pérez en José Rodríguez Lozada.

Catedral de Santa Ana

Cenobio de Valerón

Het archeologische park ‘Cenobio de Valerón’ is één van de meest karakteristieke plekken op Gran Canaria. Het park bevindt zich in de gemeente Santa María de Guía in het noorden van het eiland. Cenobe de Valerón wordt vooral bezocht om de indrukwekkende grotten die samen een heel grottenstelsel vormen. De meer dan 290 kamers zijn verdeeld oven zo’n acht etages. Onderzoekers denken dat de ruimtes als necropolis en later door berbers werden gebruikt als schuren waarin ze gerst en tarwe opsloegen.

Dunas de Maspalomas

De duinen van Maspalomas vertegenwoordigen een prachtig stukje natuurgebied. Dunas de Maspalomas zijn dan ook een geliefde bezienswaardigheid op het eiland Gran Canaria. In het verlengde van de duinen bevinden zich het populaire strand Playa del Inglés, een stukje naaktstrand en verschillende luxe vakantieaccommodaties. Aan de andere kant, in het westen, tref je het brak- en zoetwatermeer Charco de Maspalomas. De golvingen op de heuvelige duinen in het goudgele zand, doen je geloven dat je in de Afrikaanse Sahara zit.

Meer info over Dunas de Maspalomas

Dunas de Maspalomas

Museo Elder

Direct in het centrum van Las Palmas kun je een bezoek brengen aan Museo Elder. Dit museum voor wetenschap en technologie daagt je op meerdere manieren uit om deel te nemen aan experimenten en je kennis te laten maken met uiteenlopende wetenswaardigheden. Het museum heeft een planetarium, een 3D cinema, interactieve tentoonstellingen en een speeltuin. Onderwerpen als technologie, natuurkunde, sterrenkunde en entertainment komen op allerlei wijzen aan bod.

Meer info over Museo Elder

Casa-Museo Pérez Galdós

Het geboortehuis van schrijver Benito Pérez Galdós is gelegen aan de Calle de Cano Las Palmas. Zijn schrijfstijl wordt nog altijd gezien als beste vertegenwoordiging van de realistische romans zoals die in de negentiende eeuw werden geschreven. Later specialiseerde hij zich ook in het schrijven van toneelstukken. Het karakteristieke blauw gekleurde geboortehuis, waar Galdós tot zijn negentiende levensjaar verbleef, is ingericht als museum met daarin wat muziekinstrumenten, foto’s, kunst en authentiek meubilair. De architectuur laat een typische Canarische negentiende eeuwse woning zien met twee centrale binnenplaatsen.

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo

Te midden in het bergachtige landschap in de omgeving van Tafira is een prachtige botanische tuin aangelegd. Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo werd opgericht door Matías Vega Guerra en opende omstreeks 1952 haar deuren voor het publiek. De Zweedse plantkundige Sventenius werd aangesteld als directeur. Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo werd vernoemd naar de José de Viera y Clavijo, een katholieke priester, schrijver en bioloog. Aan de Plaza de Viera y Clavijo zie je zijn borstbeeld. Sinds de opening in de twintigste eeuw heeft Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo vele bezoekers mogen ontvangen. De botanische tuin heeft dan ook een uitmuntende collectie planten, een uitgebreid herbarium, een onderzoekscentrum en een bibliotheek.

Meer info over Jardín Botánico Canario

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo

Pico de las Nieves

Het allermooiste uitzicht van het eiland Gran Canaria heb je vanaf de hoogste bergtop Pico de las Nieves. Deze berg meet maar liefst 1956 meter boven de zeespiegel. De naam werd ergens in de zeventiende eeuw verkregen. Pico de las Nieves betekend letterlijk ‘piek van de sneeuw’. Destijds waren er putten te vinden waarin men sneeuw bewaarde om ze later als ijs te gebruiken. Aan de oostkant van de Pico de las Nieves zou er nog één te zien zijn. Pico de las Nieves is op de grens tussen San Bartelomé de Tirajana, Tejeda en Vega de San Mateo gelegen.

Cueva Pintada

De grotschilderingen in de Cueva Pintada zijn een bijzondere bezienswaardigheid van het eiland Gran Canaria. De tekeningen zijn omstreeks 1873 bij toevalligheid ontdekt. Het gebied werd namelijk gebruikt voor het kweken van cactussen. José Ramos Orihuela ontdekte een smalle opening en zijn nieuwsgierigheid leverde de prachtige grotschilderingen op. Inmiddels is de Cueva Pintada en het gebied er omheen afgebakend als archeologisch park. In het Archeologisch Park Cueva Pintada kun je nu onder andere de grotten bezoeken, een museum met uiteenlopende voorwerpen en het prachtige natuurlijke gebied rondom. ‘Museo Y Parque Arqueológico Cueva Pintada’ bevindt zich in de plaats Gáldar.

Meer info over Cueva Pintada

Cueva Pintada

La Vegueta

De oudste wijk van Gran Canaria is La Vegueta in Las Palmas. Hier ondervind je een spoor van ruim vijf-honderd jaar geschiedenis. In de sfeervolle wijk La Vegueta zijn behalve gezellige bars en terrassen dus ook nog veel historische bezienswaardigheden te ontdekken. Aan de Plaza del Pilar Nuevo tref je het meest authentieke plein met typische Canarische woningen zoals Casa de Colón. En de Plaza Santa Ana staat geheel tot de beschikking van de prachtige kathedraal ‘La Santa Iglesia Catedral-Basílica de Canarias’. De overwegend smalle straten van La Vegueta de Las Palmas brengen je verder langs bezienswaardigheden als de kerk ‘Ermita de San Antonio Abad’, Plaza de Santa Domingo met de gelijknamige kerk, Mercado Vegueta aan de Mendizábal, Museo Canario en het statige stadhuis.

Dolfijnen

Het is niet zo heel erg bekend bij het grote publiek, maar Gran Canaria is heel geschikt om dolfijnen in het wild te spotten. Diverse ondernemers bieden tours aan om per boot er op uit te trekken. Aan boord worden allerlei regels opgevolgd om het welzijn van de dieren in acht te nemen. Ook zijn er vaak deskundigen en biologen aanwezig die inhoudelijk veel over de dieren kunnen vertellen. Volgens deze deskundigen zouden zich minstens negen-en-twintig van de uiteindelijk negen-en-zeventig walvisachtigen zich ophouden in de omgeving van Gran Canaria. Daarom zou het kunnen dat je zowel tuimelaars als gestreepte als gevlekte dolfijnen kunt waarnemen. De meeste tochten vertrekken vanuit Puerto Rico.

Alle info over dolfijnen spotten bij Gran Canaria

Dolfijnen