Dorpen en steden op Gran Canaria

Gran Canaria telt tientallen dorpen en natuurlijk hoofdstad Las Palmas, waar bijna de helft van de bevolking van het eiland woont. Op een aantal badplaatsen in het zuiden van Gran Canaria na zijn er voldoende leuke plaatsen op het eiland te vinden die nog een eigen identiteit en cultuur hebben. Wij zouden daarom zeker aan willen raden om een auto te huren om de mooie dorpen op Gran Canaria te ontdekken.

Op deze pagina geven we korte beschrijvingen van een aantal plaatsen op Gran Canaria die gemeld moeten worden. Op de site allesovergrancanaria.nl staan meer plaatsen vermeld en zijn de beschrijvingen uitvoeriger.

Agüimes

Aan de oostkust van Gran Canaria ligt Agüimes. Het dorp ligt op 270 meter hoogte. Deze hoge ligging maakt het dorp van een kleine afstand zeer fotogeniek en pittoresk. Ook het centrum van het dorp is de moeite van het bezoeken waard. Wat opvallend is aan Agüimes is de Moorse invloed in de bouwstijl gecombineerd met typisch Canarische elementen. Vooral in de straatjes rond de Iglesia de San Sebastián geeft dit een uniek beeld. Deze kerk is zelf ook de moeite van het bezichtigen waard en bepalend voor het blikveld van Agüimes.
Een mooie dag om Agüimes te bezoeken is op donderdag wanneer er rond de kerk een wekelijkse markt is waar je typische plaatselijke producten kunt kopen voor een democratische prijs. Ook kom je zo in contact met de lokale bevolking.

Met verschillende overheersers door de eeuwen heen en de daardoor cultureel rijke geschiedenis is een bezoek aan Centro de Interpretación, het plaatselijke museum, ook zeker de moeite waard. De toegang is gratis en je leert hier meer over de geschiedenis van het dorp. Let ook eens op de prachtige balkons die je vindt aan de gevels van de huizen in del Casco Histórico, het oude centrum. Ze zijn er in alle soorten en maten. De bewoners hebben veel aandacht besteed aan hun balkons. Sommige zijn groot en rijkelijk versierd en andere zijn weer klein en gevormd met mooie metalen elementen.

Arguineguín

Aan de zuidkust van Gran Canaria ligt Arguineguín. De meningen verschillen sterk over de aantrekkelijkheid van deze badplaats. Veel bezoekers hebben gemengde gevoelens over de bezoekwaardigheid van het plaatsje. Van oorsprong is Arguineguín vissersdorpje, maar de laatste jaren is het vooral een badplaats die zich richt op toeristen. Vooral Scandinaviërs weten Arguineguín te vinden. Er is hier een ware Noorse enclave. Mocht je het dorp toch bezoeken, dan moet je zeker de vissershaven aandoen. Niet dat deze nou zo mooi is, maar in vergelijking met andere bezienswaardigheden in deze plaats toch interessant. Verder vind je hier een langgerekt smal strand. Kenmerkend van dit strand is het donkere zand. Je moet hierbij niet denken aan unieke zwarte stranden, maar gewoon aan donker zand. Mocht je willen ontspannen aan het strand dan is het ook aangeraden om op een strandstoel te liggen, want het donkere zand wordt nogal heet.

Costa Meloneras / Maspalomas

Niet ver van Arguineguín ligt Maspalomas. Gelukkig is deze plaats zeker de moeite van het bezoeken waard. Deze plaats trekt dan ook veel toeristen en richt zich vooral op het luxetoerisme. Een aantal van de hotels in Maspalomas bieden de populaire all-inclusive formule aan, waarbij je je portemonnee eigenlijk niet meer nodig hebt binnen het hotel. Aan de Costa Meloneras zijn een aantal goede luxehotels te vinden en bovendien is er voor het strand een mooie wandelpromenade met terrassen en winkels voorzien. Nadeel is wel dat het zandstrand soms verdwijnt in de zee waardoor er alleen maar een rotsachtig strand boven de zeespiegel blijft. Uiteraard zijn de luxehotels voorzien van faciliteiten die het gemis van het strand compenseren. Een ander punt waar je op moet letten als je hier verblijft is dat er een vrij strenge dresscode geldt tijdens het diner. Er wordt verwacht dat je net gekleed aan tafel verschijnt.

Een bezoek aan of verblijf in Maspalomas is niet compleet zonder een kijkje te nemen aan El faro. Dit is een ouder gedeelte en hier is boulevard El Faro te vinden. Deze boulevard heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige vuurtoren die vroeger afgelegen functioneerde als een baken van licht voor zeelieden. Door de toeristische ontwikkeling ligt deze vuurtoren niet meer afgelegen, maar nog wel mooi gesitueerd zonder dat betonnen hotelcomplexen de schoonheid van deze site tenietdoen. Liefhebbers van natuurpracht kunnen lekker wandelen in de duinen van Dunas de Maspalomas. Een mooi natuurgebied met stranden en duingebieden.

Costa Meloneras

Gáldar

In Gáldar heb je echt het gevoel op de Canarische Eilanden te zijn. Dit is echt een typisch lokaal dorp dat door zijn ligging tussen kale vulkaanheuvel een zeer authentiek karakter heeft.
Het centrum wordt gevormd door de kerk Santiago de Gáldar en het plein Plaza de Santiago, dat zich situeert aan de kerk. De oudste drakenboom van het eiland zou ook op dit plein staan. Deze boom zou dateren uit het begin van de negentiende eeuw. Het Teatro Municipal heeft een prachtige theaterzaal die je zeker even moet bezichtigen als de mogelijkheid zich voordoet.

Probeer je bezoek aan Gáldar te combineren tijdens een ‘Fiera’ dit is een lokaal feest dat enkele malen per jaar wordt georganiseerd. Deze ‘Fiera’s’ hebben een authentiek karakter en worden gekenmerkt door lokale producten en ambachten. Dit zijn geen toeristische happenings waardoor je het gevoel hebt iets puurs te beleven. Veelal worden deze Fiera’s op zaterdag en zondag gehouden. Een beetje research is echter wel vereist want ze zijn er niet wekelijks. Op donderdagen is er een reguliere veemarkt. Ook dit geeft je als bezoeker een authentiek gevoel.

Las Palmas

De hoofdstad van Gran Canaria is Las Palmas. De stad ligt aan de kust aan de noordzijde van het eiland. Met bijna 400.000 inwoners is het ook de grootste stad van het eiland. Veel toeristen laten geheel onterecht Las Palmas links liggen omdat hun bestemming vaak op zuidelijke deel van Gran Canaria ligt. In deze stad en in de directe omgeving is genoeg te beleven om een aantal dagen hier te vertoeven. Het centrum van de stad heeft een mooie historische binnenstad met een aantal interessante gebouwen. Zo ligt aan het Plaza de Santa Ana de kathedraal van Santa Ana. Deze kathedraal uit de zestiende eeuw is voornamelijk gekenmerkt door zijn Gotische stijl. Waar het plein al omringd is met palmbomen zie je dit ook terug in de kenmerkende pilaren in het interieur van het kerkgebouw. Een ander mooi aspect aan dit gebouw zijn de indrukwekkende glas-in-loodramen.

Veel huizen in de binnenstad hebben nog authentieke houten balkons. Ook liefhebbers van hedendaagse kunst kunnen zich in Las Palmas vergapen aan het beeld ‘Lady Harimaguada’ van de beeldhouwer Martín Chirino López. Deze sculptuur verbeeldt de groep vrouwen die bekend staan als de Harimaguada en betrokken waren bij de verovering van de Canarische Eilanden. Er is nog veel meer in deze stad. Ook een bezoek aan de haven mag niet ontbreken.

Las Palmas

Playa del Inglés

Dit is de plaats die symbool staat voor het massatoerisme op de Canarische eilanden, zoals we nu wel vaker tegenkomen. Het strand van de Engelsen herbergt dan ook veel Britse toeristen. De hotels in deze regio hebben meer dan 100.000 bedden voorzien voor hun bezoekers. Het mag dan ook duidelijk zijn dat er hier tal van faciliteiten zijn die het leven van de vakantieganger makkelijker maken. Er is horeca in overvloed en de stranden zijn er lang en breed afgewisseld met duinen. Een echte locatie voor een vakantie om te ontspannen. Er zijn ook tal van winkels voor de shopaholics en ook het uitgaansleven heeft een prominente rol aan de Playa del Inglés. Het is geen bestemming voor het type ‘reiziger’, maar een gezin met al wat oudere kinderen zal zich hier prima vermaken, evenals groepen jonge badgasten die eens lekker willen feesten.

Ook een andere specifieke doelgroep reist graag af naar Playa del Inglés. De gay-scene heeft al enkele decennia een prominente positie in dit gebied.

Playa Taurito

Eén van de badplaatsen die in dit overzicht niet mag ontbreken is Playa Taurito. Deze badplaats is gelegen in een rotsachtige omgeving en had daardoor idyllisch kunnen zijn. Men heeft er echter voor gekozen om hier grote hotels te bouwen waardoor het romantische plaatje wel wat verstoord is. De prachtige stranden liggen vaak beschut door de rotsachtige landtongen waardoor de wind wat wordt getemperd. De ligging zorgt ervoor dat een breed scala aan toeristen wordt bediend. Of je nou graag op het strand ligt en een stapje in de wereld zet of dat je graag geniet van de natuur door te trekken door de indrukwekkende zandduinen in de omgeving; Playa Taurito biedt het allemaal.

Niet ver van Playa Taurito ligt het schilderachtige haventje Puerto De Mogán. Een haventje voor de kleinere schepen en uitstekend gelegen terrasjes. Ook is deze badplaats oogt minder massaal waardoor je niet zo’n opgejaagd gevoel hebt. Voor jonge en ook oudere koppels is het daardoor ook één van de meer romantische bestemmingen op het eiland.

Playa Taurito

Puerto de Mogán

Zoals ook al even naar gerefereerd bij Playa Taurito is Puerto de Mogán zeker de moeite van het bezoeken waard. De plaats doet erg authentiek aan. Bovendien ligt het niet ver van andere grotere badplaatsen. Het kleine havenstadje is een levend schilderij. Alles klopt eraan. De gezellige terrasjes en de kleine bootjes die haven binnenvaren en weer verlaten en op de achtergrond het ruwe landschap vormen een perfecte cohesie. Als je Gran Canaria bezoekt mag je Puerto de Mogán zeker niet aan je voorbij laten gaan. Hier heb je echt het gevoel dat je in een ansichtkaart bent beland. Ook is er niet ver van de haven een kunstmatig strand aangelegd waarvan het zand speciaal geïmporteerd is uit de Sahara. Behalve alle mooie gebouwtjes zijn er geen specifieke bezienswaardigheden in het vissersdorpje. Maar dat is natuurlijk ook niet nodig als het dorp zelf al boeiend genoeg is.

Puerto de Mogán

Puerto de las Nieves

Het bezoeken van Gran Canaria houdt niet alleen op bij het genieten van het mooie weer en de prachtige omgeving. Een belangrijk aspect van reizen is het proeven. Dit doe je door je te laten verrassen door tal van lokale lekkernijen. Op een eiland als Gran Canaria kom je dan niet om al het lekkers heen dat de zee te bieden. Tal van visgerechten maken deel uit van lokale keuken. Eén van de beste plaatsen om dit te ervaren is de haven Puerto de las Nieves. Kenmerkend aan dit vissersdorp zijn de klerencombinatie van wit en blauw. Dat zijn de kleuren van de vissershuisjes. Hou er wel rekening mee dat je niet de enige toerist bent die hier zeegerechten komt eten. Het is vaak lang zoeken naar een plekje in één van de drukbezochte restaurants. Wees in ieder geval flexibel in je etenstijden zodat je meer kans hebt om al het lekkers te proeven.

Het aantal bezienswaardigheden is beperkt. Zo heb je de Ermita de las Nieves. Dit is de kerk van het plaatsje. De kerk is alleen in de weekeinden te bezoeken. De andere nog halve bezienswaardigheid is het bekendste visrestaurant Dedo del Dios. Naast de lekkere gerechten is het restaurant een mooi gebouw op een mooie locatie. Dat is dan ook het enige wat nog interessant is aan deze locatie. Dedo del Dios verwees naar een uitzichtpunt en betekende de vinger van God. Tijdens een grote storm in 2005 is dit uitzichtpunt verloren gegaan. Toch is dit geen reden om dit stadje niet te bezoeken.

Puerto de las Nieves

Puerto Rico

Er zijn een aantal zaken die pleiten voor Puerto Rico. Ook ook zijn er een aantal zaken die tegen deze havenstad pleiten. Zo is het een plaats met veel beton en lelijke hotels. Voor de architectuur hoef je hier dan ook geen bezoek aan te brengen. De ligging is echter wel ideaal. Dit vooral met betrekking tot een strandvakantie met redelijk wat mooi weer garantie. Want stranden zijn er en daar kun je je hier ook het beste op focussen. Ook de haven is de moeite waard. Van hieruit vertrekken leuke boottochten. Het goede is dat je plaats verlaat, maar helaas zal je er ook weer terugkomen. Sportvisliefhebbers kunnen vanuit deze haven ook gaan zeevissen.

Santa Lucía de Tirajana

Een echt pareltje op Gran Canaria is Santa Lucía de Tirajana. Deze stad heeft veel elementen waardoor je hier graag bent. Als toerist vind je het af en toe fijn om je medetoeristen te ontlopen. Dit schoon ogende stadje was tot voor kort nog niet ontdekt door de meeste toeristen. Helaas is deze situatie aan het veranderen. In het hoogseizoen begint het aantal toeristen toch al aardig groot te worden, dus wil je nog kunnen genieten van de authenticiteit van Santa Lucía de Tirajana, dan zal je dit in de laagseizoenen moeten doen.

Het plaatsje heeft een mooi centraal plein waar de kerk van Santa Lucía gezichtsbepalend is. Er zijn ook een aantal plekken waar je een mooi uitzicht hebt. Wees er nog snel bij voordat de echte grote massa Santa Lucía de Tirajana heeft ontdekt.

Santa Lucía de Tirajana

Teror

Teror is één van de dorpen waar je nog echt kunt genieten van authenticiteit. Typische huizen in de Canarische bouwstijl met prachtige houten balkons. Het dorp is geflankeerd door groene bergwanden en dit alles contrasteert prachtig met de vaak diepblauwe lucht. Echt een dorp waar je nog mooie foto’s kunt maken zonder dat er tal van toeristen het blikveld van je lens ’teroriseren’.

De meest bepalende bezienswaardigheid is de neoclassicistische basiliek. Ook vind je hier één van de mooiste pleinen van Gran Canaria, de Plaza Nuestra Señora del Pino. Op het terras hier kun je genieten van een lekker drankje en een eenvoudig hapje en natuurlijk de al eerder vermelde mooie huizen met houten balkons. De Calle Real de la Plaza is een straat waarvan de ondergrond bestaat uit kasseien waar je ook weer de prachtige huizen met houten balkons kunt bewonderen. Het klopt hier gewoon allemaal.

Teror