Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Gran Canaria reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Gran Canaria. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.
Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Gran Canaria-sites en in reisgidsen over Gran Canaria.
Bekijk geheime vakantiedeals
De VakantieDiscounter bewijst dat vakanties naar Gran Canaria goedkoper kunnen dan wat de touroperators op hun site laten zien. De geheime Gran Canaria vakantiedeals van VakantieDiscounter duiken vaak onder de prijzen van de concurrentie. Wil je betaalbaar op vakantie naar Gran Canaria, check dan hun site even voor de goedkoopste vakantiedeals naar Gran Canaria!
Activiteiten en tours die de moeite waard zijn
Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Gran Canaria bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Gran Canaria.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Gran Canaria
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Gran Canaria via Tiqets
entreetickets, activiteiten en tours in Gran Canaria via GetYourGuide
Alarmnummer
In geval van nood bel je net als in Nederland 112. De operator aan de andere kant verbindt je direct door naar de nodige hulpdienst. Als het goed is kun je gewoon Engels spreken. Houd er overigens rekening mee dat de dekking van het mobiele netwerk op afgelegen plekken soms wat minder goed is.
Douane
Als je op Gran Canaria bent dan zal het je opvallen dat vooral accijnsgoederen zoals sterke drank, sigaretten, tabak, sigaren en parfum vaak aanzienlijk goedkoper zijn dan in Nederland. Dat komt vooral omdat er op de Canarische Eilanden afwijkende en vaak gunstigere belastingregels van toepassing zijn dan op het Spaanse vasteland. Hierdoor is er binnen de Europese Unie ook afgesproken dat de Canarische Eilanden een uitzondering vormen op het vrije vervoer van goederen voor eigen gebruik. Als je vanuit Gran Canaria terugvliegt naar Nederland (of België) gelden daarom dezelfde regels als wanneer je van buiten de Europese Unie zou vliegen. Dat betekent dus o.a. maximaal 1 liter sterke drank of vier flessen wijn per volwassene, maximaal 200 sigaretten of 50 sigaren of 100 cigarillo’s of 250 gram tabak en maximaal voor 430 euro aan goederen die je buiten Nederland gekocht hebt.
Pas ook op met het kopen van namaak kleding, zonnebrillen, tassen, parfums en andere merkvervalsingen die nog steeds aangeboden worden op Gran Canaria. Een Gucci tas of Ray Ban zonnebril koop je niet op straat. Dat is altijd nep! De douane heeft de afgelopen jaren het beleid ten aanzien van namaakproducten regelmatig gewijzigd: van verboden naar deels gedogen en vervolgens naar gedogen. Omdat het invoeren van namaakproducten officieel verboden is kunnen de regels bij de douane altijd wijzigen. Informeer daarom altijd via de douane wat de actuele regels zijn, maar beter is eigenlijk om gewoon geen nepspul mee te nemen.
Feestdagen
Gran Canaria kent een aantal vaste feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal lokale feesten en vieringen. Deze kennen bijna allemaal een christelijke oorsprong. Processies, bedevaarten en andere religieuze feesten kom je verspreid over het jaar op heel het eiland tegen.
Overzicht van feestdagen op Lanzarote:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
februari of maart – carnaval
maart of april – Witte Donderdag
maart of april – Goede Vrijdag
maart of april – Pasen
mei of juni – Hemelvaartsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
30 mei – Día de Canarias
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Día de la Hispanidad
1 november – Allerheiligen
6 december – Día de la Constitución
8 december – Onbevlekte Ontvangenis
25 december – Eerste Kerstdag
Tweede kerstdag kent men niet op Gran Canaria.
Fooien
Een fooi is op Gran Canaria geen verplichting. Het personeel dat werkzaam is in horeca en toerisme is er echter wel aan gewend geraakt dat er fooien gegeven worden. Rond bij bars en restaurants daarom af naar boven. Dat geldt ook voor taxichauffeurs. Gidsen en buschauffeurs van excursies geef je een tot twee euro per persoon. Kamermeisjes betaal je een tot twee euro per kamer per dag. Heb je een grote suite of familiekamer dan is 2 euro wel het minimum.
Gay friendly
Gran Canaria staat bekend als een ‘gay friendly’-vakantiebestemming. Sterker nog: een deel van het uitgaansleven in de populaire badplaats Playa del Ingles richt zich speciaal op wat men tegenwoordig de LGBTQ+ gemeenschap noemt. Eigenlijk zou iedere bestemming gay-friendly en inclusief moeten zijn. Het feit dat Gran Canaria al jarenlang een goede reputatie op dat gebied opgebouwd heeft, leidt ertoe dat deze groep het eiland nog steeds zeer goed weet te vinden. Sommige hotels profileren zich als een gay-resort. Officieel zijn het ‘adult only’ hotels. Wie in deze hotels verblijft, zal het opvallen dat er redelijk wat niet-hetero toeristen verblijven.
Gehandicapten
De afgelopen jaren is er redelijk veel verbeterd op het gebied van toegankelijkheid voor mensen die in een rolstoel zitten. Perfect is het helaas nog niet op Gran Canaria. Per accommodatie kan dit nog wel verschillen. Mocht u of een van uw reisgenoten mobiliteitsproblemen hebben informeer dan goed bij de reisorganisatie of de accommodatie hoe de situatie is.
Geld
Je hoeft geen geld te wisselen om op Gran Canaria te kunnen betalen. Er wordt daar net als bij ons met de euro betaald. Je kunt op redelijk wat plekken ook gewoon met je pinpas betalen en geld uit een geldautomaat halen moet ook geen enkel probleem zijn. Je pas moet natuurlijk wel op Europa-profiel (of wereld-profiel) staan.
Met creditcard betalen kan ook op veel plekken, maar niet overal. Bij veel autoverhuurders is een borg met verplicht die vaak alleen maar met een creditcard voldaan kan worden.
Internet
Met je mobiele telefoon heb je over het algemeen goede tot zeer goede dekking op Gran Canaria, waardoor mobiel internet geen probleem zou moeten zijn. Er zijn wel uitzonderingen: in de hogere gelegen gebieden in het binnenland kan de dekking soms slecht zijn of helemaal niet aanwezig zijn. Wi-Fi wordt door veel hotels, bars en restaurants aangeboden. Bij uitzondering moet je in hotels daar nog voor betalen, op de meeste plekken is het gratis. Vaak heb je wel een wachtwoord nodig om gebruik te maken van het draadloze netwerk.
Kleding
Op Gran Canaria kun je je als toerist lekker informeel kleden. Korte broeken, blote topjes en zomerse jurken zijn in het algemeen geen probleem op het eiland, vooral niet in de badplaatsen. In de meer traditionele dorpen kan men weleens met minachting kijken naar toeristen die te bloot door hun straten lopen. Vooral de meer gelovige locals hebben daar wel wat problemen mee. Wat ook als onfatsoenlijk gezien wordt is als je je in badkleding in de straten en winkels begeeft. Een bikini, badpak of zwembroek is voor op het strand, zo simpel is het. De wandelpromenades langs de stranden zijn natuurlijk ook geen enkel probleem.
Sta er niet van te kijken dat je hotel als eis heeft dat je als man tenminste een lange broek en een shirt met (korte) mouwen aan hebt bij een restaurantbezoek. Dat geldt in ieder geval voor het diner.
Kraanwater
Wil je water uit de kraan drinken? Geen enkel probleem, want er zijn geen algemene veiligheidsrisico’s van toepassing op het drinken van leidingwater op Gran Canaria. Wat natuurlijk altijd geldt is dat de leidingen zelf in individuele gevallen wel verontreinigd kunnen zijn, maar dat kan in Nederland ook voorkomen.
Muggen
Heb je een hekel aan muggen? Dan zit je op Gran Canaria goed. De droogte en de vaak aanwezige passaatwind hebben ervoor gezorgd dat muggen niet zoveel voorkomen op Gran Canaria. Langs de kust is de kans op muggenbulten klein. Landinwaarts is de kans iets groter, maar in vergelijking tot andere vakantiebestemmingen absoluut niet noemenswaardig.
Openingstijden van winkels
Op het moment dat je in de minder toeristische plaatsen komt dan worden er vaak openingstijden gehanteerd die er van uitgaan dat je vanaf een uur of 8 in de ochtend tot ongeveer 13 uur open bent, vervolgens een uur of 3 tot 4 gesloten bent voor de siësta en daarna tussen 16 en 17 uur weer open gaat tot een uur of 20 ’s avonds. In toeristenplaatsen gaat het er vaak heel anders aan toe. De meeste winkels die het vooral van toeristen moeten hebben openen tussen 8 en 10 uur in de ochtend hun deuren om vervolgens vrij laat in de avond (tussen 20 en 23 uur) dicht te gaan. Supermarkten zijn vaak eerder geopend en sluiten soms ook nog later hun deuren.
Prijzen
Gran Canaria is in veel opzichten goedkoper dan andere Europese zonbestemmingen en ook dan Nederland. Met name winkelen (kleding, sigaretten, drank, zonnebrillen, parfum) is goedkoper, maar ook brandstof is aanzienlijk voordeliger dan in Nederland. De prijzen voor huurauto’s liggen ook lager dan op veel andere vakantiebestemmingen. Pas wel op met de regels en tarieven van sommige aanbieders. Een hoog eigen risico (met een bijbehorende blokkade op de creditcard, het verplicht afnemen van een volle tank brandstof en allerlei dubieuze toeslagen of uitzonderingen van een verzekering kunnen de prijzen van de goedkoopste autoverhuuraanbieders flink doen oplopen. Lees dit verhaal over Goldcar maar eens.
De prijzen voor eten en drinken waren vroeger op Gran Canaria aantrekkelijk. Sinds de invoering van de euro zijn de prijzen stap voor stap omhoog gegaan waardoor je inmiddels in restaurants en bars op Gran Canaria vergelijkbare prijzen betaalt dan op het Spaanse vasteland.
Reisdocumenten
Alle reizigers naar Gran Canaria moeten in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Dat kan een paspoort zijn of een Europese identiteitskaart. Dit geldt ook voor kinderen. Let erop dat je identiteitsbewijs ook nog geldig is op het moment dat je terugvliegt.
Vanwege het coronavirus kunnen er extra eisen gesteld worden, zoals een coronacertificaat (vaccinatiebewijs, negatieve testuitslag of hersteld zijn van Covid-19) en/of een gezondheidsverklaring. Bekijk het actuele reisadvies voor Spanje voor de huidige regels.
Roken
Sinds 2011 geldt er een streng rookverbod in Spanje, inclusief de Canarische Eilanden en dus ook Gran Canaria. In afgesloten openbare ruimtes mag pertinent niet gerookt worden. Op de terrassen van restaurants en bars mag wel gerookt worden. Aparte rookruimtes zijn niet toegestaan.
Taal
De officiële taal op Gran Canaria is Spaans. In de toeristengebieden kun je je met Engels vaak ook prima redden. In de badplaatsen is er ook wel personeel dat Duits spreekt. In de niet-toeristische dorpen zijn er redelijk wat mensen die alleen maar Spaans spreken.
Tijdsverschil
Spanje kent twee tijdzones. Het vasteland loopt gelijk met Nederland (en België), maar de Canarische Eilanden hebben hun eigen tijdzone. Daardoor is het op Gran Canaria altijd 1 uur vroeger dan in Nederland. Omdat ze op Gran Canaria ook aan zomertijd en wintertijd doen die tegelijkertijd met ons ingaan, is het tijdsverschil het hele jaar hetzelfde. Houd er rekening mee dat de aankomsttijd op Gran Canaria en de vertrektijd vanaf Gran Canaria die op de vliegtickets vermeld staat altijd lokale tijden zijn. Het tijdsverschil is hier dus al op zichtbaar.
Veiligheid
Gran Canaria staat absoluut niet bekend als een onveilige vakantiebestemming. Toch moet je ook hier de gebruikelijke maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je geen slachtoffer wordt van diefstal. Laat geld en waardevolle spullen daarom nooit onbeheerd achter, ook niet in je hotelkamer. Maak gebruik van kluisjes waar dat kan. Plekken waar dieven graag toeslaan is op het strand, aan het zwembad en in geparkeerde auto’s. Laat niets van waarde achter in je huurauto. Op drukke plekken kunnen ook zakkenrollers toeslaan. Vooral Las Palmas staat hier om bekend, maar ook op markten en bij drukke toeristische attracties kunnen gauwdieven snel en onopgemerkt toeslaan. In Las Palmas moet je na zonsondergang op je hoede zijn. Vermijd dan vooral de rustigere straten voor de zekerheid.
Zonkracht
Iets waar mensen zich weleens in vergissen is de hoeveelheid UV-straling waar je huid op Gran Canaria mee geconfronteerd wordt. Het eiland ligt een stuk dichter bij de evenaar, waardoor de zon het hele jaar door krachtiger is dan in Nederland. Zelfs in de wintermaanden kun je daardoor verbranden als je geen maatregelen neemt zoals bedekkende kleding of het gebruik van antizonnebrandmiddelen. Naast de directe schade aan de huid is er natuurlijk ook het risico op huidkanker op langere termijn als je te vaak en/of te lang onbeschermd met de schadelijke straling te maken krijgt.