Vakantie naar Gran Canaria

Voor de eilandbewoners van Gran Canaria is het toerisme tegenwoordig veruit de belangrijkste bron van inkomsten. Nadat het eiland economisch jarenlang leefde van de suikerhandel, wijnteelt en bananenteelt kwam er aan het begin van de negentiende eeuw een lange periode van armoede en verval. Op het moment dat de burgerluchtvaart enorm begon toe te nemen en mensen steeds meer op vakantie gingen, werd Gran Canaria ineens interessant als vakantiebestemming. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is het toerisme in enorm rap tempo gegroeid en staat Gran Canaria vooral bekend als vakantiebestemming.

Massatoerisme versus duurzaamheid

Het episch centrum van het toerisme op Gran Canaria concentreert zich langs de zuidkust van het eiland. Van de jaarlijks meer dan vijf miljoen toeristen die naar Gran Canaria komen verblijft ongeveer 85 tot 90 procent langs de kuststrook tussen Playa de Mogan en Caleta. Dit stuk wordt weleens Costa Canaria genoemd en wordt gezien als een voorbeeld van massatoerisme. Kenmerkend zijn vooral de betonnen hotels die tegen de rotswanden rondom Puerto Rico, Playa de Tiritaña en Playa de Taurito gebouwd zijn. Velen zijn het er over eens dat dit niet de meest fraaie invulling van een toeristische bestemming is. De overheid realiseert zich dat terdege en zet steeds meer in op duurzaam toerisme. Daarnaast zie je steeds meer kleinschalig toerisme ontstaan, met name in het binnenland van Gran Canaria. Daar zie je wat meer leuke kleine hotels met een duidelijke persoonlijke toon. Deze boutique-hotels op Gran Canaria worden steeds vaker geboekt door toeristen die het eiland echt willen leren kennen.

Het eiland heeft vooral dankzij het zachte klimaat en het fraaie vulkanische landschap meer te bieden dan complete hoteldorpen met soms wel meer dan duizend toeristen in de grotere hotels. Niet voor niets hebben we dan ook op de hoofdpagina van onze site geschreven dat Gran Canaria voor ieder wat wils te bieden heeft. Je kunt hier een hele week (of langer) in een toeristenplaats verblijven en niet meer zien dan strand, zwembad, het hotel en de directe omgeving. Je kunt hier echter ook een totaal andere vakantie vieren waarbij je echt het eiland ontdekt, sportief bezig gaat zijn of in alle rust gaat genieten van het authentieke leven op het eiland. De keuze is aan u.

Massatoerisme versus duurzaamheid

Vliegen naar Gran Canaria

De manier om naar Gran Canaria te reizen is vooral per vliegtuig. Een klein deel van de toeristen die Gran Canaria bezoekt arriveert per cruiseschip of veerboot. Vanuit Nederland of België vlieg je in 4 tot 4,5 uur naar het enige internationale vliegveld dat Gran Canaria kent: Gran Canaria Airport. De reisduur kan natuurlijk langer worden als je een tussenlanding hebt. Sommige luchtvaartmaatschappijen combineren twee bestemmingen zodat je een een tussenlanding op bijvoorbeeld Tenerife of Lanzarote hebt.
Vanuit Nederland kun je met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Gran Canaria vliegen. De meeste mensen vliegen met Transavia of TUI fly naar Gran Canaria. Dat kan zowel vanaf Schiphol als vanaf regionale luchthavens zoals Eindhoven en Rotterdam. Ook vanuit België en de luchthavens net over de grens in Duitsland zijn er volop mogelijkheden om richting Gran Canaria te vliegen. Vooral vanaf Brussel, maar ook vanaf Luik en Brussel-Charleroi zijn er volop opties. Dat is vooral handig op het moment dat er in Nederland schoolvakanties zijn terwijl er in België en/of Duitsland op dat moment geen schoolvakanties zijn.

Tickets beginnen vaak rond of net iets boven de honderd euro per persoon. Dat is meestal exclusief kosten voor ruimbagage, drankjes of hapjes aan boord en andere extra’s. In drukkere periodes kan de prijs per vliegticket soms gemakkelijk oplopen tot vierhonderd euro per persoon of nog hoger. Dat geldt helemaal als je laat boekt. De goedkoopste tickets vind je meestal bij Ryanair als je op tijd boekt.

Vliegen naar Gran Canaria

De luchthaven

Het internationale vliegveld van Gran Canaria ligt haverwege de oostkust van het eiland. Men heeft het weleens over Las Palmas Airport, maar hoofdstad Las Palmas ligt feitelijk 25 kilometer van de luchthaven af wat bijna net zo ver is als Playa del Inglés dat aan de zuidkust van het eiland ligt. De reistijd tot zowel Las Palmas als Playa del Inglés bedraagt ongeveer een half uur vanaf de luchthaven. Tot aan Puerto de Mogán is het ongeveer 40 tot 45 minuten rijden.

De luchthaven

Vervoer op Gran Canaria

Als je een pakketreis bij een reisorganisatie geboekt hebt dan zit de transfer van en naar de accommodatie meestal inbegrepen. De lokale vertegenwoordiging verwelkomt je op de luchthaven en zorgt voor het vervoer. Vaak geschiedt dat per transferbus die vaak meerdere accommodaties aandoet. Daardoor kan de reistijd naar je hotel of appartement langer duren omdat er eerst andere reizigers afgezet worden. Mocht je geen transfer hebben dan zijn er drie opties om vanaf het vliegveld verder te reizen naar je eindbestemming. Reis je richting Las Palmas in het noorden of Maspalomas in het zuiden, dan kun je de bus pakken. De bushalte ligt op vijf minuten lopen van de terminal. Dit is de goedkoopste optie. Een andere manier is per taxi. Dit is sneller, handiger maar vooral ook duurder. Reken op 35 tot 45 euro naar las Palmas en 40 tot 60 euro naar de badplaatsen aan de zuidkust. Dit is per enkele reis. De derde manier is per huurauto. Hiermee heb je totale vrijheid en natuurlijk kun je tijdens je hele verblijf op het eiland gebruik maken van je huurauto.

Een auto huren kan op Gran Canaria vanaf ongeveer 25 euro per dag voor een kleine auto met verzekering. Kijk wel goed naar de voorwaarden van de verhuurder. Goedkoop blijkt niet zelden duurkoop te worden, zoals je in dit verhaal over Goldcar kunt lezen. Het betekent niet dat de goedkopere verhuurders per definitie minder goed zijn, maar pas gewoon goed op en vergelijk de voorwaarden voordat je een auto huurt. Wij raden dan ook aan om een huurauto vooraf vanuit Nederland al te regelen, zodat je ter plaatse niet voor onnodige verrassingen komt te staan. Bij Easyterra kun je huurauto’s op Gran Canaria met elkaar vergelijken en direct reserveren. Erg goede ervaringen hebben wij ook met Sunny Cars, dat auto’s alleen maar met volledige verzekering en een vol=vol brandstofbeleid aanbiedt.

Vervoer op Gran Canaria

Vakantie Gran Canaria boeken

In Nederland en België kun je uit een vrij groot aantal reisorganisaties en sites kiezen die vakanties naar Gran Canaria aanbieden. Het gros van de touroperators concentreert zich op de toeristenoorden die vooral aan de zuidkust van het eiland liggen. Dat is immers waar de meeste toeristen naartoe willen. Het is dus vooral een kwestie van vraag en aanbod. Als je in de kleinschalige accommodaties wilt verblijven die wat meer van de drukte verwijderd liggen dan ben je vaak aangewezen op de wat kleinere reisorganisaties. Er zijn ook uitzonderingen, zoals Eliza was here dat gespecialiseerd is in kleinschalige vakantieadresjes die weg van de massa liggen. Ze hebben ook een leuk vakantieaanbod op Gran Canaria.

Wil je lekker naar Gran Canaria vliegen om onbezorgd aan het strand of zwembad te liggen? Kies dan voor een reisorganisatie die aangesloten is bij het SGR. Hiermee heb je de financiële zekerheid die je verlangt van een reisaanbieder. Zo kun je je Gran Canaria vakantie handig online boeken bij onder andere TUISunweb en Corendon.

Je kunt natuurlijk ook zelf je reis helemaal samenstellen. Het boeken van een vliegticket naar Gran Canaria is tegenwoordig een fluitje van een cent en je kunt rechtstreeks bij de accommodatie of via boekingssites zoals booking.com je overnachtingen boeken. Op deze manier ben je niet afhankelijk van het aanbod dat de reisorganisaties aan je voorkauwen. Sommige hotels en appartementen zijn tegenwoordig zelfs alleen maar rechtstreeks te boeken, omdat ze weigeren om een substantieel deel van de omzet weg te geven aan boekingssites of touroperators.

vakantie boeken

Stranden

Gran Canaria telt tientallen stranden die verspreid over het eiland liggen. In de meeste gevallen is er sprake van een aangenaam zandstrand. In tegenstelling tot Tenerife en Lanzarote komen zwarte stranden hier eigenlijk niet voor. Het zand heeft hier allerlei bruintinten waarbij er vooral sprake is van lichtgekleurde zandstranden. Vooral de stranden aan de zuidkust zijn erg populair omdat die vaak weinig golven en stroming kennen. Daarnaast wordt de zee hier vaak zeer geleidelijk dieper, waardoor het meestal ideale stranden zijn om te zonnebaden en te zwemmen, ook voor families met jongere kinderen. Houd wel altijd goed de vlagsignalering aan waarbij aangegeven wordt hoe veilig de zee op dat moment is. Heb je jongere kinderen, check dan zelf voor de zekerheid wel even hoe de situatie is en verlies je kinderen niet uit het oog.

Bekijk de mooiste stranden van Gran Canaria

Stranden

Actief

Wil je lekker sportief of actief bezig zijn dan biedt Gran Canaria daar heel veel mogelijkheden voor, zowel op het land als op/in de zee. Denk bijvoorbeeld aan duiken, snorkelen, surfen of zeilen als je het over watersporten hebt. De beste surfopties heb je in het oosten en noordoosten van het eiland. Om te duiken zijn er een paar locaties die de moeite waard zijn. Wie echter een onderwaterwereld zoals in het Caribisch gebied of de Rode Zee verwacht die moet zijn of haar verwachtingen wat bijstellen. Op het land zijn er voldoende mogelijkheden om te fietsen, zowel op de weg als met de mountainbike door het woeste landschap van Gran Canaria. Ook wandelaars hebben volop keuze uit mooie wandelingen. Onze favoriete wandeling is de afdaling in de Caldera de Bandama. Deze vulkanische krater mag alleen maar onder begeleiding van een gids bewandeld worden.
Natuurlijk kun je ook verschillende andere sporten doen zoals tennis (luxe hotels hebben vaak een eigen tennisbaan), golf (negen golfbanen op het eiland), squash en de luxe hotelresorts hebben vaak ook hun eigen fitnessruimte.

Leuke excursies om te doen zijn kameelrijden bij de Maspalomas duinen, een jeepsafari in combinatie met kameelrijden, een buggytour over het eiland en de kick krijgen van tandem parachutespringen.

Actief op Gran Canaria

Gran Canaria met kinderen

Gran Canaria is een prima vakantiebestemming om met kinderen van alle leeftijden naartoe te gaan. Er zijn voldoende accommodaties die geschikt zijn om met het hele gezin in te verblijven zoals appartementen, bungalows en speciale familiekamers in hotels. In veel hotels is het ook niet zo lastig om een extra bed bij te plaatsen, al dan niet tegen betaling. De locals zijn dol op kinderen; een aai over de bol is snel gegeven door de vriendelijke bevolking. Er zijn veel accommodaties te vinden die speciale kinderzwembaden, speeltoestellen of kinderclubs hebben. Die werken vaak met verschillende leeftijdscategorieën. Sommige hotels hebben zelfs activiteiten voor drie verschillende kinder- en jeugdclubs. Sommige hotels hebben naast de minidisco voorafgaand aan het animatieprogramma ook speciale discoavonden voor de jeugd van pakweg 13 tot en met 17 jaar. Oudere pubers moeten er rekening mee houden dat je officieel tenminste 18 jaar oud miet zijn om zelfstandig bars en discotheken te bezoeken. Aan de juiste controle ontbreekt het echter weleens. Voor kinderen van alle leeftijden zijn er een paar themaparken, kun je kart rijden en zijn er natuurlijk de heerlijke stranden.

Mocht je met een baby of dreumes een vakantie op Gran Canaria willen vieren dan is het handig te weten dat er ook hier gewoon luiers, verzorgingsproducten voor baby’s en verschillende soorten babyvoeding te koop zijn. Mocht je echt merkgebonden zijn dan kun je overwegen het van thuis uit mee te nemen, maar Pampers worden bijvoorbeeld vrijwel overal op het eiland verkocht.