Vervoer op Gran Canaria

Eenmaal op Gran Canaria gearriveerd, zul je iets van vervoer nodig hebben. Zo zul je in ieder geval van het vliegveld naar je accommodatie moeten reizen. Behalve je transfer tussen de luchthaven en je hotel, appartement of vakantiehuis wil je mogelijk op pad tijdens je vakantie. Misschien heb je vervoer nodig om te gaan winkelen of om naar het strand te gaan? Mogelijk wil je er lekker op uit trekken om het nodige van het eiland te ontdekken? Wie verder wil kijken dan de directe omgeving van de verblijfplaats, die komt niet om vervoer heen.

Op deze pagina beschrijven we de verschillende mogelijkheden om je te verplaatsen op Gran Canaria.

Transfer vanaf de luchthaven

Als je een pakketreis bij een reisorganisatie geboekt hebt dan zit de transfer van en naar de accommodatie meestal inbegrepen. De lokale vertegenwoordiging verwelkomt je op de luchthaven en zorgt voor het vervoer. Vaak geschiedt dat per transferbus die vaak meerdere accommodaties aandoet. Daardoor kan de reistijd naar je hotel of appartement langer duren omdat er eerst andere reizigers afgezet worden. Mocht je geen transfer hebben dan zijn er drie opties om vanaf het vliegveld verder te reizen naar je eindbestemming. Reis je richting Las Palmas in het noorden of Maspalomas in het zuiden, dan kun je de bus pakken. De bushalte ligt op vijf minuten lopen van de terminal. Dit is de goedkoopste optie. Een andere manier is per taxi. Dit is sneller, handiger maar vooral ook duurder. Reken op 35 tot 45 euro naar las Palmas en 40 tot 60 euro naar de badplaatsen aan de zuidkust. Dit is per enkele reis. De derde manier is per huurauto. Hiermee heb je totale vrijheid en natuurlijk kun je tijdens je hele verblijf op het eiland gebruik maken van je huurauto.

Op Gran Canaria zul je tevergeefs zoeken naar een trein, tram of metro. Op het hele eiland komen geen vervoermiddelen voor die op rails rijden.

Transfer vanaf de luchthaven

Auto huren

Een auto huren kan op Gran Canaria vanaf ongeveer 25 euro per dag voor een kleine auto met verzekering. Kijk wel goed naar de voorwaarden van de verhuurder. Goedkoop blijkt niet zelden duurkoop te worden, zoals je in dit verhaal over Goldcar kunt lezen. Het betekent niet dat de goedkopere verhuurders per definitie minder goed zijn, maar pas gewoon goed op en vergelijk de voorwaarden voordat je een auto huurt. Wij raden dan ook aan om een huurauto vooraf vanuit Nederland al te regelen, zodat je ter plaatse niet voor onnodige verrassingen komt te staan. Bij Easyterra kun je huurauto’s op Gran Canaria met elkaar vergelijken en direct reserveren. Erg goede ervaringen hebben wij ook met Sunny Cars, dat auto’s alleen maar met volledige verzekering en een duidelijk brandstofbeleid aanbiedt. Daar komt bovenop dat je bij autohuur via Sunny Cars geen eigen risico hebt (uitzonderingen: duidelijke nalatigheid of het overschrijden van de alcohollimiet). In het geval van schade betaalt Sunny Cars een eventueel te betalen eigen risico volledig terug aan de klant.

Auto huren

Autorijden op Gran Canaria

Gran Canaria heeft een uitgebreid en goed onderhouden wegennetwerk. De belangrijkste verkeersader van het eiland is de GC-1. Deze vierbaansweg is grotendeels snelweg. Hij verbindt hoofdstad Las Palmas met het oosten en het zuiden van het eiland. Maximumsnelheden zijn verschillend binnen het traject. Soms geldt er een limiet van 80 kilometer per uur, vaak mag je tot 100 of 120 km/u gaan. De GC-2 loopt van Las Palmas door het noorden. Veel wegen in het binnenland zijn bochtig en hebben te maken met hoogteverschillen. Het rijden in de bergen is meer vermoeiend dan lekker rondtuffen op de autosnelweg. Je zult merken dat de gemiddelde snelheid op de bergwegen een stuk lager zal liggen.

De verkeersregels zijn op Gran Canaria grotendeels te vergelijken met die in Nederland en België. Je stuur zit in de auto aan de linkerkant en je rijdt gewoon rechts. Waar je op moet letten is hoe het zit met het parkeren. Bij een gele streep parkeren kan je een boete opleveren of ervoor zorgen dat je auto weggesleept wordt. Blauwe lijnen geven parkeerplekken aan waarvoor je (binnen bepaalde tijden) een kaartje uit een automaat moet kopen.

De brandstofprijzen liggen op Gran Canaria aanzienlijk lager dan in Nederland. Dat komt omdat de belasting op benzine en diesel gunstiger is op Gran Canaria. Omdat autorijden goedkoper is, zou je misschien eerder geneigd zijn om een sportievere rijstijl aan te houden. Vanwege de verkeersveiligheid en het milieu is een defensieve rijstijl ook op Gran Canaria aan te raden.

Autorijden op Gran Canaria

Met de bus

Gelukkig heeft Gran Canaria een goed, betrouwbaar en betaalbaar busnetwerk. De bussen van Global, die ook wel guaguas genoemd worden, rijden over het hele eiland. Redelijk wat plaatsen op Gran Canaria worden hierdoor bereikbaar. Vanaf de luchthaven kun je met buslijn 60 naar Las Palmas reizen of met buslijn 66 naar Playa del Inglés en de Faro de Maspalomas. Bijna alle belangrijke plaatsen hebben minstens één bushalte, zoals Teide, Agüimes, Puerto de Mogan, Tejeda, Teror en Gáldar. Je kunt de bus betalen door middel van prepaid kaarten. Toeristen kunnen hun busritten ook contactloos betalen met een bankpas, creditcard of mobiele apparaten met NFC-technologie.

De ritten zijn zeer betaalbaar. Voor een rit tussen de zuidelijke badplaatsen ben je meestal slechts enkele euro’s kwijt. Een rit naar Las Palmas kost je ruim minder dan een tientje. Alle busroutes en tarieven kun je terugvinden op de website van Global.

Met de bus

Georganiseerde excursies

De handigste manier om Gran Canaria te verkennen is een georganiseerde excursie waarbij je met een bus opgehaald wordt bij je accommodatie. Het is vaak een duurdere optie. Voor gemak en service betaal je nou eenmaal. Voor niets komt de zon op. Tegenwoordig hoef je niet te wachten tot je op Gran Canaria bent voordat je je excursies kunt boeken. Veel excursies op Gran Canaria zijn simpel online te boeken. Op die manier kun je vooraf de prijzen, de inhoud en de voorwaarden van de uitstapjes goed met elkaar vergelijken. Zo zit je niet ‘vast’ aan het excursie-aanbod van de reisorganisatie waarmee je op vakantie gaat of moet je ter plaatse allerlei excursiekantoortjes afgaan om te kijken wat het aanbod is.

Taxi's

Op Gran Canaria is het niet zo lastig om een taxi te nemen. Ze staan bij de verschillende taxitstandplaatsen. Bij grotere hotels en resorts kun je vaak een taxi vinden bij de entree van de accommodatie. In toeristengebieden worden meestal vaste prijzen gehanteerd. Let wel op: die tarieven zijn in de regel zonder eventuele toeslagen, bijvoorbeeld voor bagage of voor ritten in de avonduren. In kleinere plaatsen wordt meestal op basis van de taximeter gereden.Vraag even vooraf aan de chauffeur op welke basis een rit berekend wordt.

Taxi op Gran Canaria

Fietsen

De fiets is op Gran Canaria geen gebruikelijk transportmiddel. De hoogteverschillen en het amper aanwezig zijn van geschikte fietspaden zorgen ervoor dat toeristen er meestal van afzien om een fiets te huren. De meeste fietsers die je op Gran Canaria ziet zijn wielrenners of mountainbikers. Wie voor een van deze twee opties kiest die zal wel enigszins getraind moeten zijn. De wegen en fietsroutes op Gran Canaria zijn op z’n minst uitdagend te noemen. Vooral de bochtige weggetjes in combinatie van de nodige hoogtemeters zorgen voor pittige fietsomstandigheden.

Het huren van een fiets is wel mogelijk. Zo kun je in Playa del Inglés elektrische fietsen huren. Dankzij de elektrische ondersteuning kun je prima uit de voeten in en rond badplaatsen Playa del Inglés, Maspalomas, Meloneras en San Augustin. Vanwege de beperkte beschikbaarheid is het raadzaam om je elektrische fiets vooraf te reserveren.

BEKIJK BESCHIKBARE E-BIKES OP GRAN CANARIA

Wil je liever een gewone fiets huren? Dat kan ook. Een stadsfiets is een stukje voordeliger in huurprijs, maar vergt wat meer inspanning. Zolang je op vlakke stukken blijft, zul je daar amper last van ondervinden.

BEKIJK BESCHIKBARE HUURFIETSEN OP GRAN CANARIA

Scootmobiel

Ben je afhankelijk van een scootmobiel? Helaas is het een vrijwel onbegonnen missie om je eigen scootmobiel mee te nemen aan boord van een vliegtuig. Ter plaatse op Gran Canaria een scootmobiel huren behoort gelukkig tot de mogelijkheden. Er zijn verschillende verhuurders actief op Gran Canaria:

Sol Mobility
Charter Mobility
Mobility Scooter Hire in Gran Canaria

Opmerking:
Mocht een van bovenstaande links niet meer werken of de betreffende aanbieder gestopt is met de verhuur van scootmobiels op Gran Canaria, laat het ons dan even weten via e-mail.